Add New Feed
X
RSS URL    
Please insert a full address, for example: http://www.yourrsswebsite.com/rssfeed
Page source: http://akakdisebalikpintu.blogspot.com/feeds/posts/default 

Click Now!

Want to be informed when this page is updated? Enter email here   Notify me       
X
Please note that content update alert service is much better then adding a page to favorites.

Once this page content is updated you'll receive an e-mail with a link to this page

Please enter email here
      
No thanks, continue to add to Favorites
Akak dibalik pintu
Add To Favorite

155227

APA yang dilihat mungkin boleh menjadi kepala yang mengalami serangan kutu terburuk yang pernah disaksikan.

Sebuah video yang disiarkan di YouTube menunjukkan seseorang, mungkin ibu bapa menyikat rambut seorang kanak-kanak.



Orang itu kemudian mengangkat dan menunjukkan sikat ke lensa kamera dan telur kutu serta berpuluh-puluh ekor kutu  dilihat merangkak-rangkak di atas sikat.

Kutu, serangga kecil juga dikenali sebagai pediculosis capitis, menghisap darah dengan cara menggigit kulit kepala manusia.

Dr Alejandra Perotti, pensyarah di Sekolah Sains Biologi, Universiti Reading mengesahkan makhluk itu adalah kutu. 

Beliau menambah, jumlah yang banyak dengan hanya beberapa kali sikat menunjukkan ini sebagai kes yang teruk.

"Serangan kutu sangat biasa di UK dan di Eropah, tetapi tidak sampai ke tahap ini," katanya kepada MailOnline.

"Saya bekerja dalam bidang sains forensik dan kes ini ditemui dalam kes-kes pengabaian kanak-kanak atau orang tua. 

"Anda juga melihatnya dalam kes-kes orang yang tiada tempat tinggal."




.


                             
Siapa sangka dalam kemeriahan umat Islam menyambut perayaan Aidiladha yang lalu, ada juga kontroversi yang melanda pelawak terkenal tanah air, Zizan Razak.

Isu ini bermula apabila Zizan memuat naik sekeping fotonya sedang memegang parang di hadapan seekor lembu yang telah disembelih untuk ibadah korban.




Namun, akhirnya tersebut mendapat kritikan hebat daripada warga asing yang menganggap Zizan sebagai seorang pembunuh haiwan.



Rasanya Zizan hanya membantu untuk melapah lembu korban itu sahaja. Apapun, situasi ini sebenarnya sudah menjadi kebiasaan di Malaysia kerana rata-rata sudah faham dengan ibadah yang harus dijalani dalam agama masing-masing.

Cuma, pada pendapat kami, apa yang mungkin boleh dilakukan oleh Zizan untuk meredakan keadaan adalah dengan membuang terus foto tersebut daripada laman Instagramnya. Dianggap agak ngeri mungkin?






Hari tu dah ada cerita tentang farmasi cosway. Ini yang terbaru dari saya. Sebelum nak buka farmasi ni, bukan senang bagai dicanangkan. bukan setakat keluarkan duit RM5200 tu aje. banyak lagi yang upline kita tak bagitau yang sebenarnya.

1. Mula2 beli ev set rm 5200 minima

2. hadiri training product yang dibuat oleh Hq atau upline

3. mencari network sekurangnya 4 orang

4. kena maintain jualan sebanyak 15 ev sebulan atau lbh kurang rm200

5. ada network, baru ada temuduga ok

6. dah lulus temuduga, pergi training dan tunggulah kedai, jika dia nak bagi cepat


tapi... ada lagi (bila dah dapat kedai)

- security deposit rm10.000

- kalau tak de penjamin, tambah lagi 20.000

- jadi 30.000 ye

- maintain jualan ; 20x sewa kedai. maknanya, kalau sewa kedai 5000 sebulan, kena maintain sales dalam 100,000 sebulan

- kalau performance tak good, Hq boleh kick u anytime

- kedai mesti beroperasi 13 jam sehari, tutup hanya 2 hari setahun, iaitu raya puasa. raya haji pun kena buka.

- kalau ada kematian pun kena buka

- stok kena jaga, ada kawan saya, kena ganti barangan bernilai 10.000 sebab staff yang dia harapkan curi barang cosway dia. dia kena buat pinjaman pulak bayar.

- bil2 bukan Hq bayar penuh, bil api dengan sewa kedai aje Hq bayar. Alat tulis dia bagilah.

upinipin




Facebook sedia popular sebagai laman sosial terkemuka dunia, dan digunakan ramai untuk tujuan berkomunikasi dan berinteraksi dengan rakan-rakan mahupun ahli keluarga menggunakannya.

Menariknya, Facebook turut mempunyai beberapa fungsi menarik pada laman tersebut yang tidak begitu digunakan ramai, malah ada beberapa pengguna yang tidak mengetahui akan kewujudan fungsi berkenaan. Antaranya adalah termasuk;



Fungsi Panggilan Video Di Facebook

              

Facebook sebelum ini telah memperkenalkan sokongan panggilan video pada perkhidmatan mereka, membolehkan pengguna membuat dan menerima panggilan video dikalangan rakan-rakan mereka.

Perkara ini juga akan memudahkan anda untuk kekal berinteraksi dengan mereka yang tersayang sekiranya anda berada di luar negara, selain turut menggunakannya untuk berinteraksi dengan rakan-rakan kerja dan sebagainya.



Fungsi ini mungkin agak kurang popular memandangkan ia memerlukan sebuah pemalam khas tambahan dipasang sebelum dapat menggunakannya. Sokongan ini dibawakan oleh Facebook hasil bekerjasama dengan pihak Skype.

Untuk menggunakannya, pada tetingkap Chat anda, anda hanya perlu klik pada butang Video Call yang terletak pada bahagian atas tetingkap berkenaan.

Muat-Turun: Facebook Video Calling

Fungsi Panggilan Suara Pada Android dan iOS

                           

Bagi anda yang sedia mempunyai aplikasi Facebook Messenger terpasang pada pada peranti mudah-alih, salah satu sokongan yang hadir terbina adalah sokongan membuat panggilan suara – lebih kurang sama seperti membuat panggilan telefon.

Kami sendiri pernah mencuba membuat panggilan menggunakan sokongan ini beberapa kali, dan ia berfungsi dengan lancar dan hanya mengalami lengah masa beberapa kali sahaja sepanjang ujian kami.

Untuk menggunakannya, anda hanya perlu membuka aplikasi Facebook Messenger, kemudian klik pada nama rakan anda yang ingin dipanggil dan klik pada butang telefon yang diperlihatkan bersebelahan dengan nama rakan anda.

Daftar Masuk Menggunakan Nama Pengguna

                               

Pada halaman masuk Facebook, salah satu perkara yang diperlihatkan adalah kebolehan log masuk menggunakan emel atau nombor telefon. Namun, salah satu perkara yang mungkin tidak diketahui anda adalah dimana anda turut boleh log masuk menggunakan nama pengguna anda.

Jadi, apakah nama pengguna anda di Facebook? Perkara ini boleh diketahui dengan mudah melalui URL unik anda. Sebagai contoh, http://www.facebook.com/zuck, nama penggunanya adalah Zuck.

Menggunakan “Save” Untuk Mengakses Pada Masa Akan Datang

                                 

Pada pelayar web, salah satu fungsi popular adalah Bookmark. Fungsi yang lebih kurang sama turut telah diperkenalkan oleh Facebook baru-baru ini dengan fungsi yang dinamakan sebagai Facebook Save.

Menggunakan Facebook Save, ia membolehkan pengguna menyimpan sesuatu pautan, status, gambar, video dan sebagainya yang dikongsikan di Facebook untuk diakses pada masa akan datang. Sebuah menu khas dinamakan Save turut disediakan pada aplikasi mudah-alih dan juga pada menu di desktop.

Untuk menggunakannya, pengguna hanya perlu klik pada butang anak-panah di sesuatu perkongsian, dan memilih Save melaluinya.

Mengikuti Rakan-Rakan Dengan Lebih Baik Menggunakan List

                              

Dengan perkembangan harian Facebook, ia mungkin menyukarkan anda mengikuti rakan-rakan terdekat, ataupun sejumlah Facebook Page dengan efektif. Untuk memudahkan perkara ini, salah satu fungsi yang hadir adalah Facebook List.

Facebook List membolehkan anda memilih Page yang ingin disertakan ataupun rakan-rakan yang ingin anda ikuti dengan lebih dekat. Sebaik sahaja selesai, sebuah menu khas akan diperlihatkan pada menu bahagian kiri di laman Facebook, dan anda boleh klik padanya untuk melihat perkembangan semasa daripada mereka dengan mudah.

Menghantar Dan Menerima Fail Melalui Facebook Chat

                          

Pada Facebook Chat, selain membolehkan anda menghantar gambar dan video, ia juga turut menyokong untuk anda menghantar sebarang jenis fail dengan mudah, sekaligus membolehkan rakan-rakan anda menerimanya.

Perkara ini sekaligus memudahkan proses anda daripada perlu membuka emel untuk membuat Attachment, memandangkan pada hari ini lebih ramai yang aktif maka ia akan memudahkan proses anda ingin menghantar fail dokumen dan sebagainya dengan pantas berbanding kebiasaan.

Jadi, itu adalah antara fungsi menarik pada Facebook yang mungkin tidak digunakan oleh ramai pengguna seluruh dunia. Jika anda mempunyai sebarang fungsi tambahan yang ingin dikongsikan, jangan lupa berkongsi melalui ruangan komen dibawah.

Sumber Link





                   

Kes Pukul Isteri: Wardina Safiyyah Pula Persoalkan Cara Kerja AirAsia

Di media sosial hari ini kecoh dengan kisah seorang suri rumahtangga yang telah dikasari oleh suaminya yang juga seorang juruterbang syarikat AirAsia.

 Wanita itu telah membuat satu laporan polis berhubung keganasan yang berlaku namun suaminya kini didakwa menculik anak mereka dan meminta laporan polis ditarik semula.

Dan, Wardina Safiyyah menulis satu status yang kami kira sebagai kurang matang dalam aspek mempersoalkan siapa sebenarnya yang bertanggungjawab atas kejadian tidak boleh diterima akal ini — beliau mempersoalkan etika / cara kerja / kredibiliti AirAsia.


                     

Status Wardina Safiyyah itu menerima komen tidak puas hati daripada orang ramai yang turut tertanya tanya apakah kaitan perilaku pekerja itu dengan majikan atau syarikat tempat beliau bekerja. Semestinya, Wardina tampil dengan penjelasan berikut.

“Of course it has nothing to do with his work performance. I just feel the company need to know personalities your staff poses. Air Asia did not do anything wrong. That is not what I am saying”

“I am just disgusted with men who beat their wife. If any staff from a company is a murderer, rapist, pedophile the company ought to know and send their staff for rehabilitation. It‘s a mental illness. We love Air Asia. We just hate abusive men. And yes this is purposely done so that Air Asia looks into the matter and question him. Thanks for understanding,” tulisnya.

Pendeknya, Wardina Safiyyah mengakui sengaja memuat naik status seperti itu untuk menarik perhatian syarikat penerbangan tambang murah itu supaya tindakan diambil terhadap kakitangan berkenaan. Okay, faham. Hmm




Zam Miraa, memuat naik 3 gambar perbualan sms pasangan suami isteri di Facebook. Bagaimanapun, Zam menjelaskan dia hanya bertujuan untuk berkongsikan gambar berkenaan sebagai pengajaran kepada orang ramai.


Dialog Pasangan Suami Isteri Bertekak Kerana Pinjaman Bank 100K

Pergaduhan pasangan berkenaan dipercayai berpunca dari hutang yang berjumlah RM100K. Namun, tidak kurang juga perbualan sms pasangan berkenaan seolah-olah si suami yang selalu bergantung harap pada isterinya.

Si suami mencadangkan mereka mengambil cuti untuk melangsungkan proses penceraian di pejabat agama Kuala Lumpur atas dasar tiada lagi persefahaman di antara mereka.

Namun, si isteri pula memprovok suaminya dengan berkata “bukan ko gak yang tanggung anak-anak”. Namun lelaki berkenaan membalas “Abang pun ade gak perasaan dan hati”.


Jawapannya itu membuatkan wanita terbabit meluat dan sekali lagi menyindir suaminya “cakap dengan kau xde guna sesen”.

Suami: Pasal tu abang ajak gi pejabat agama.

Isteri: Sekarang pun tak mampu bagi. Ada hati nak bincang? Boleh mampus!!

Suami: Sampai bila abang jadi hilang hormat.

Isteri: Yea..

Suami: Amek cuti minggu depan.

Isteri: Memang aku dah lama hilang hormat dengan lelaki dayus macam kau. Kau tak payah fikir apa-apa. Pergi balik kerja, borak-borak, tidur.

Suami: Siapa suruh buat loan sampai RM100K??? Ada kita berbincang?

Isteri: Haram jadah! Weh bodoh!

Suami: Keputusan semua sayang buat.

Isteri: Tu cover hutang kereta auk dengan loan credit card aku.

Suami: Macam mana tak pening nak bayar semua itu.

Isteri: Memang siall??!!

Suami: Dahlah, memang abang sial kan, haram jadah kan. Tak apalah, kalau ini dah takdir, abang terima.

Isteri: Bodoh aku percaya kat kau. Babi!!!

Suami: Alhamdulillah

Isteri: Kotlah aku boleh harap dengan duit gaji ko. Aku dah kira-kira dah semua tu. Sebab itu aku berani buat loan tu semua. Kau tak payah cakaplah. Makan minum kau pun aku yang tanggung!!! SIALLL!!!!


Kesimpulannya: Si suami masih cuba nak berbahasa dengan baik. Namun.. isteri gagal kawal kemarahannya....
Semoga kesudahan yang baik untuk pasangan ini..




                                        
Lama sebelum ditenggelami air, dasar Tasik Kenyir yang suatu ketika dahulu subur dan permai pernah menjadi sebahagian daripada kawasan penempatan penduduk terawal di Hulu Terengganu.

Walaupun tidak lagi menjadi sebutan, nama-nama kampung seperti Melor, Keliok, Berching, Petang, Mentong, Melaka, Kuala Terenggan, Kerbak dan Belimbing pasti akan kedengaran apabila ada yang menjejak sejarah empangan hidroelektrik itu.

Namun kini cerita masyarakat yang dahulu berkampung jauh di hulu Sungai Terengganu itu bukan sesuatu yang diketahui umum. Kebanyakan kisah-kisah lisan yang turun dari generasi ke generasi itu semakin dilupakan.


Bertempat di Kampung Dura, Kuala Berang nama Abbas Othman cukup dikenali sebagai bekas penduduk yang pernah mendiami perkampungan di dasar Tasik Kenyir sebelum ditenggelami air pada 1984.

Pada usia 77 tahun, Abbas boleh dikatakan antara generasi terakhir ‘penghuni dasar tasik’ yang sanggup berkongsi kisah hidup di kampung asalnya iaitu Kampung Kuala Terenggan.

Ketika berkongsi memori zaman kanak-kanaknya, Abbas mengakui kehidupan kampung kira-kira 60 tahun lalu itu jauh berbeza dengan kehidupan sekarang.

Katanya, kehidupan di kampung itu boleh diibaratkan berada di dalam dunia yang tersendiri.


Abbas berkata, kedudukan kampung yang terpisah jauh dengan penempatan lain menyebabkan penduduk bergantung penuh pada sumber alam sehinggakan wang ringgit tidak mempunyai sebarang nilai.

“Semasa kecil saya tak pernah tengok duit kerana orang kampung tak guna duit untuk beli barang.

“Nak beras tanam padi, nak ikan ambil di sungai,” katanya.

Menurut Abbas, wang hanya akan dikeluarkan dari guri (sejenis tempayan kecil) beberapa kali setahun ketika ada penduduk mahu mudik ke Kuala Terengganu untuk membeli garam dan pakaian.

Tambahnya, perjalanan menaiki rakit buluh ke Kuala Terengganu kira-kira 50 kilometer dari kampungnya ketika itu memakan masa empat hingga lima hari.

“Perjalanan menggunakan rakit buluh sangat mencabar kerana penduduk terpaksa mengharungi sungai yang berarus deras dan berbatu.

“Biasanya satu rakit memuatkan tiga hingga empat orang. Mereka akan kayuh secara bergilir-gilir. Ada masanya rakit pecah dipukul arus,” ujarnya.

Menurut Abbas, kehidupan di tengah belantara yang dilalui oleh penduduk di situ mula mendapat perhatian kerajaan sekitar 1950-an sehingga menyarankan penduduk supaya berpindah.

Katanya, kerajaan menjanjikan pampasan tanah seluas empat hektar kepada yang berpindah ke Kuala Berang.

Perpindahan pertama bermula pada 1950 selepas penduduk merasakan kehidupan di dalam hutan itu diselubungi kemiskinan.

“Mereka pindah secara berperingkat kerana ada yang tidak mahu berpindah sebab sayangkan tanah kebun dan sawah yang luas,” ujarnya.


Menurut Abbas, beliau dan keluarganya berpindah sebanyak tiga kali iaitu dari Kampung Kuala Terenggan ke Kampung Petang dan ke Kampung Berching sebelum menetap sepenuhnya di Kampung Dura sejak 1959.

Tambah beliau, tempoh perpindahan penduduk dari ‘dasar’ Tasik Kenyir itu dilakukan kira-kira 20 tahun sebelum pembinaan empangan Stesen Hidro Elektrik Sultan Mahmud di Kampung Jenagor, Kuala Berang.

“Seingat saya, ada lebih kurang 80 keluarga yang terlibat dalam perpindahan peringkat pertama,” katanya.


Selain penduduk dari Kampung Petang dan Berching, Kampung Dura kini turut dikongsi penduduk dari Kampung Kelitok dan Berching.

Pada masa sekarang, bekas kampung yang bertukar menjadi tasik itu masih boleh dilihat berpandukan beberapa batang sungai yang masih mengekalkan nama asalnya, kisah dipetik dari Utusan Malaysia.



                      
Penyanyi hitam manis Nurul Wahab Depp berasa sangat teruja dan bersyukur dengan kehamilan yang kedua bersama suami tercinta Ericc Depp dan pengumuman itu di buat menerusi video rakamannya dan di muat naik di You Tube dan blognya sendiri.


“Saya terpaksa mengunakan Bahasa Melayu untuk mengumumkan kehamilan saya yang kini sudah berusia 12 minggu ini bagi mengelak keluarga mertua saya tahu kerana hendak bagi ‘suprises’ dekat mereka,” katanya menerusi video itu.

Menurutnya lagi berita baik ini akan diberitahu sendiri kepada keluarga mertuanya kerana beliau dan suami akan terbang ke Perancis pada bulan depan. Nurul dapat merasakan kegembiraan mereka setelah di beritahu berita baik ini.

“Saya mengunakan rakaman video ini untuk memberitahu mengenai kehamilan saya kerana amat memudahkan dan cepat serta mengikuti perkembangan teknologi media sosial yang kian berkembang,” Katanya.

Anak pertamanya Zachary Depp bakal menjadi abang tidak lama lagi dan keluarga Nurul semaki n bertambah dan diharapkan kandungan Nurul sihat dan selamat.



Ops...bukan foto yang ini yer
Foto sebenarnya ada dibawah
Cuba anda perhatikan betul-betul..ada sesuatu yang aneh pada foto perempuan ini..

saja....entry hari ini sedikit santai...


                           
Polis dilaporkan masih menyiasat perkara ini dan telah mengenalpasti 15 orang peserta acara tidak bermaruah tersebut dengan beberapa orang daripada mereka adalah warga tempatan.

Sehingga artikel ini ditulis, 10 orang saksi telah dipanggil untuk memberi keterangan dan polis turut menyiasat sama ada ugutan dan ancaman telah dibuat oleh kumpulan terbabit ke atas petugas-petugas di lokasi tersebut.


GERAKAN Kedah hari ini mengakui salah seorang daripada peserta tersebut adalah bekas Ketua Wanita GERAKAN Kedah yang juga merupakan ahli Wanita GERAKAN Baling pada tahun 1980-an yang sudah lama dipecat dari parti bernama CHEW SOO HOE.

Pemecatan Chew Soo Hoe dibuat kerana kegagalannya menjelaskan yuran keahlian tahunan.

GERAKAN Kedah turut membuat sidang media hari ini antara jam 11:20 sehingga 11:45 pagi tadi yang dipengerusikan oleh Dr. Cheah Soon Hai, Pengerusi PGRM Kedah, Wei Kok Wah, Pengerusi PGRM Bahagian Alor Star, Chua Chong Yong - Setiausaha Organisasi dan Lim Ewe Boon, Bendahari PGRM Kedah



APA yang dilihat mungkin boleh menjadi kepala yang mengalami serangan kutu terburuk yang pernah disaksikan.

Sebuah video yang disiarkan di YouTube menunjukkan seseorang, mungkin ibu bapa menyikat rambut seorang kanak-kanak.



Orang itu kemudian mengangkat dan menunjukkan sikat ke lensa kamera dan telur kutu serta berpuluh-puluh ekor kutu  dilihat merangkak-rangkak di atas sikat.

Kutu, serangga kecil juga dikenali sebagai pediculosis capitis, menghisap darah dengan cara menggigit kulit kepala manusia.

Dr Alejandra Perotti, pensyarah di Sekolah Sains Biologi, Universiti Reading mengesahkan makhluk itu adalah kutu. 

Beliau menambah, jumlah yang banyak dengan hanya beberapa kali sikat menunjukkan ini sebagai kes yang teruk.

"Serangan kutu sangat biasa di UK dan di Eropah, tetapi tidak sampai ke tahap ini," katanya kepada MailOnline.

"Saya bekerja dalam bidang sains forensik dan kes ini ditemui dalam kes-kes pengabaian kanak-kanak atau orang tua. 

"Anda juga melihatnya dalam kes-kes orang yang tiada tempat tinggal."




.


                             
Siapa sangka dalam kemeriahan umat Islam menyambut perayaan Aidiladha yang lalu, ada juga kontroversi yang melanda pelawak terkenal tanah air, Zizan Razak.

Isu ini bermula apabila Zizan memuat naik sekeping fotonya sedang memegang parang di hadapan seekor lembu yang telah disembelih untuk ibadah korban.




Namun, akhirnya tersebut mendapat kritikan hebat daripada warga asing yang menganggap Zizan sebagai seorang pembunuh haiwan.



Rasanya Zizan hanya membantu untuk melapah lembu korban itu sahaja. Apapun, situasi ini sebenarnya sudah menjadi kebiasaan di Malaysia kerana rata-rata sudah faham dengan ibadah yang harus dijalani dalam agama masing-masing.

Cuma, pada pendapat kami, apa yang mungkin boleh dilakukan oleh Zizan untuk meredakan keadaan adalah dengan membuang terus foto tersebut daripada laman Instagramnya. Dianggap agak ngeri mungkin?






Hari tu dah ada cerita tentang farmasi cosway. Ini yang terbaru dari saya. Sebelum nak buka farmasi ni, bukan senang bagai dicanangkan. bukan setakat keluarkan duit RM5200 tu aje. banyak lagi yang upline kita tak bagitau yang sebenarnya.

1. Mula2 beli ev set rm 5200 minima

2. hadiri training product yang dibuat oleh Hq atau upline

3. mencari network sekurangnya 4 orang

4. kena maintain jualan sebanyak 15 ev sebulan atau lbh kurang rm200

5. ada network, baru ada temuduga ok

6. dah lulus temuduga, pergi training dan tunggulah kedai, jika dia nak bagi cepat


tapi... ada lagi (bila dah dapat kedai)

- security deposit rm10.000

- kalau tak de penjamin, tambah lagi 20.000

- jadi 30.000 ye

- maintain jualan ; 20x sewa kedai. maknanya, kalau sewa kedai 5000 sebulan, kena maintain sales dalam 100,000 sebulan

- kalau performance tak good, Hq boleh kick u anytime

- kedai mesti beroperasi 13 jam sehari, tutup hanya 2 hari setahun, iaitu raya puasa. raya haji pun kena buka.

- kalau ada kematian pun kena buka

- stok kena jaga, ada kawan saya, kena ganti barangan bernilai 10.000 sebab staff yang dia harapkan curi barang cosway dia. dia kena buat pinjaman pulak bayar.

- bil2 bukan Hq bayar penuh, bil api dengan sewa kedai aje Hq bayar. Alat tulis dia bagilah.

upinipin




Facebook sedia popular sebagai laman sosial terkemuka dunia, dan digunakan ramai untuk tujuan berkomunikasi dan berinteraksi dengan rakan-rakan mahupun ahli keluarga menggunakannya.

Menariknya, Facebook turut mempunyai beberapa fungsi menarik pada laman tersebut yang tidak begitu digunakan ramai, malah ada beberapa pengguna yang tidak mengetahui akan kewujudan fungsi berkenaan. Antaranya adalah termasuk;



Fungsi Panggilan Video Di Facebook

              

Facebook sebelum ini telah memperkenalkan sokongan panggilan video pada perkhidmatan mereka, membolehkan pengguna membuat dan menerima panggilan video dikalangan rakan-rakan mereka.

Perkara ini juga akan memudahkan anda untuk kekal berinteraksi dengan mereka yang tersayang sekiranya anda berada di luar negara, selain turut menggunakannya untuk berinteraksi dengan rakan-rakan kerja dan sebagainya.



Fungsi ini mungkin agak kurang popular memandangkan ia memerlukan sebuah pemalam khas tambahan dipasang sebelum dapat menggunakannya. Sokongan ini dibawakan oleh Facebook hasil bekerjasama dengan pihak Skype.

Untuk menggunakannya, pada tetingkap Chat anda, anda hanya perlu klik pada butang Video Call yang terletak pada bahagian atas tetingkap berkenaan.

Muat-Turun: Facebook Video Calling

Fungsi Panggilan Suara Pada Android dan iOS

                           

Bagi anda yang sedia mempunyai aplikasi Facebook Messenger terpasang pada pada peranti mudah-alih, salah satu sokongan yang hadir terbina adalah sokongan membuat panggilan suara – lebih kurang sama seperti membuat panggilan telefon.

Kami sendiri pernah mencuba membuat panggilan menggunakan sokongan ini beberapa kali, dan ia berfungsi dengan lancar dan hanya mengalami lengah masa beberapa kali sahaja sepanjang ujian kami.

Untuk menggunakannya, anda hanya perlu membuka aplikasi Facebook Messenger, kemudian klik pada nama rakan anda yang ingin dipanggil dan klik pada butang telefon yang diperlihatkan bersebelahan dengan nama rakan anda.

Daftar Masuk Menggunakan Nama Pengguna

                               

Pada halaman masuk Facebook, salah satu perkara yang diperlihatkan adalah kebolehan log masuk menggunakan emel atau nombor telefon. Namun, salah satu perkara yang mungkin tidak diketahui anda adalah dimana anda turut boleh log masuk menggunakan nama pengguna anda.

Jadi, apakah nama pengguna anda di Facebook? Perkara ini boleh diketahui dengan mudah melalui URL unik anda. Sebagai contoh, http://www.facebook.com/zuck, nama penggunanya adalah Zuck.

Menggunakan “Save” Untuk Mengakses Pada Masa Akan Datang

                                 

Pada pelayar web, salah satu fungsi popular adalah Bookmark. Fungsi yang lebih kurang sama turut telah diperkenalkan oleh Facebook baru-baru ini dengan fungsi yang dinamakan sebagai Facebook Save.

Menggunakan Facebook Save, ia membolehkan pengguna menyimpan sesuatu pautan, status, gambar, video dan sebagainya yang dikongsikan di Facebook untuk diakses pada masa akan datang. Sebuah menu khas dinamakan Save turut disediakan pada aplikasi mudah-alih dan juga pada menu di desktop.

Untuk menggunakannya, pengguna hanya perlu klik pada butang anak-panah di sesuatu perkongsian, dan memilih Save melaluinya.

Mengikuti Rakan-Rakan Dengan Lebih Baik Menggunakan List

                              

Dengan perkembangan harian Facebook, ia mungkin menyukarkan anda mengikuti rakan-rakan terdekat, ataupun sejumlah Facebook Page dengan efektif. Untuk memudahkan perkara ini, salah satu fungsi yang hadir adalah Facebook List.

Facebook List membolehkan anda memilih Page yang ingin disertakan ataupun rakan-rakan yang ingin anda ikuti dengan lebih dekat. Sebaik sahaja selesai, sebuah menu khas akan diperlihatkan pada menu bahagian kiri di laman Facebook, dan anda boleh klik padanya untuk melihat perkembangan semasa daripada mereka dengan mudah.

Menghantar Dan Menerima Fail Melalui Facebook Chat

                          

Pada Facebook Chat, selain membolehkan anda menghantar gambar dan video, ia juga turut menyokong untuk anda menghantar sebarang jenis fail dengan mudah, sekaligus membolehkan rakan-rakan anda menerimanya.

Perkara ini sekaligus memudahkan proses anda daripada perlu membuka emel untuk membuat Attachment, memandangkan pada hari ini lebih ramai yang aktif maka ia akan memudahkan proses anda ingin menghantar fail dokumen dan sebagainya dengan pantas berbanding kebiasaan.

Jadi, itu adalah antara fungsi menarik pada Facebook yang mungkin tidak digunakan oleh ramai pengguna seluruh dunia. Jika anda mempunyai sebarang fungsi tambahan yang ingin dikongsikan, jangan lupa berkongsi melalui ruangan komen dibawah.

Sumber Link





                   

Kes Pukul Isteri: Wardina Safiyyah Pula Persoalkan Cara Kerja AirAsia

Di media sosial hari ini kecoh dengan kisah seorang suri rumahtangga yang telah dikasari oleh suaminya yang juga seorang juruterbang syarikat AirAsia.

 Wanita itu telah membuat satu laporan polis berhubung keganasan yang berlaku namun suaminya kini didakwa menculik anak mereka dan meminta laporan polis ditarik semula.

Dan, Wardina Safiyyah menulis satu status yang kami kira sebagai kurang matang dalam aspek mempersoalkan siapa sebenarnya yang bertanggungjawab atas kejadian tidak boleh diterima akal ini — beliau mempersoalkan etika / cara kerja / kredibiliti AirAsia.


                     

Status Wardina Safiyyah itu menerima komen tidak puas hati daripada orang ramai yang turut tertanya tanya apakah kaitan perilaku pekerja itu dengan majikan atau syarikat tempat beliau bekerja. Semestinya, Wardina tampil dengan penjelasan berikut.

“Of course it has nothing to do with his work performance. I just feel the company need to know personalities your staff poses. Air Asia did not do anything wrong. That is not what I am saying”

“I am just disgusted with men who beat their wife. If any staff from a company is a murderer, rapist, pedophile the company ought to know and send their staff for rehabilitation. It‘s a mental illness. We love Air Asia. We just hate abusive men. And yes this is purposely done so that Air Asia looks into the matter and question him. Thanks for understanding,” tulisnya.

Pendeknya, Wardina Safiyyah mengakui sengaja memuat naik status seperti itu untuk menarik perhatian syarikat penerbangan tambang murah itu supaya tindakan diambil terhadap kakitangan berkenaan. Okay, faham. Hmm




Zam Miraa, memuat naik 3 gambar perbualan sms pasangan suami isteri di Facebook. Bagaimanapun, Zam menjelaskan dia hanya bertujuan untuk berkongsikan gambar berkenaan sebagai pengajaran kepada orang ramai.


Dialog Pasangan Suami Isteri Bertekak Kerana Pinjaman Bank 100K

Pergaduhan pasangan berkenaan dipercayai berpunca dari hutang yang berjumlah RM100K. Namun, tidak kurang juga perbualan sms pasangan berkenaan seolah-olah si suami yang selalu bergantung harap pada isterinya.

Si suami mencadangkan mereka mengambil cuti untuk melangsungkan proses penceraian di pejabat agama Kuala Lumpur atas dasar tiada lagi persefahaman di antara mereka.

Namun, si isteri pula memprovok suaminya dengan berkata “bukan ko gak yang tanggung anak-anak”. Namun lelaki berkenaan membalas “Abang pun ade gak perasaan dan hati”.


Jawapannya itu membuatkan wanita terbabit meluat dan sekali lagi menyindir suaminya “cakap dengan kau xde guna sesen”.

Suami: Pasal tu abang ajak gi pejabat agama.

Isteri: Sekarang pun tak mampu bagi. Ada hati nak bincang? Boleh mampus!!

Suami: Sampai bila abang jadi hilang hormat.

Isteri: Yea..

Suami: Amek cuti minggu depan.

Isteri: Memang aku dah lama hilang hormat dengan lelaki dayus macam kau. Kau tak payah fikir apa-apa. Pergi balik kerja, borak-borak, tidur.

Suami: Siapa suruh buat loan sampai RM100K??? Ada kita berbincang?

Isteri: Haram jadah! Weh bodoh!

Suami: Keputusan semua sayang buat.

Isteri: Tu cover hutang kereta auk dengan loan credit card aku.

Suami: Macam mana tak pening nak bayar semua itu.

Isteri: Memang siall??!!

Suami: Dahlah, memang abang sial kan, haram jadah kan. Tak apalah, kalau ini dah takdir, abang terima.

Isteri: Bodoh aku percaya kat kau. Babi!!!

Suami: Alhamdulillah

Isteri: Kotlah aku boleh harap dengan duit gaji ko. Aku dah kira-kira dah semua tu. Sebab itu aku berani buat loan tu semua. Kau tak payah cakaplah. Makan minum kau pun aku yang tanggung!!! SIALLL!!!!


Kesimpulannya: Si suami masih cuba nak berbahasa dengan baik. Namun.. isteri gagal kawal kemarahannya....
Semoga kesudahan yang baik untuk pasangan ini..




                                        
Lama sebelum ditenggelami air, dasar Tasik Kenyir yang suatu ketika dahulu subur dan permai pernah menjadi sebahagian daripada kawasan penempatan penduduk terawal di Hulu Terengganu.

Walaupun tidak lagi menjadi sebutan, nama-nama kampung seperti Melor, Keliok, Berching, Petang, Mentong, Melaka, Kuala Terenggan, Kerbak dan Belimbing pasti akan kedengaran apabila ada yang menjejak sejarah empangan hidroelektrik itu.

Namun kini cerita masyarakat yang dahulu berkampung jauh di hulu Sungai Terengganu itu bukan sesuatu yang diketahui umum. Kebanyakan kisah-kisah lisan yang turun dari generasi ke generasi itu semakin dilupakan.


Bertempat di Kampung Dura, Kuala Berang nama Abbas Othman cukup dikenali sebagai bekas penduduk yang pernah mendiami perkampungan di dasar Tasik Kenyir sebelum ditenggelami air pada 1984.

Pada usia 77 tahun, Abbas boleh dikatakan antara generasi terakhir ‘penghuni dasar tasik’ yang sanggup berkongsi kisah hidup di kampung asalnya iaitu Kampung Kuala Terenggan.

Ketika berkongsi memori zaman kanak-kanaknya, Abbas mengakui kehidupan kampung kira-kira 60 tahun lalu itu jauh berbeza dengan kehidupan sekarang.

Katanya, kehidupan di kampung itu boleh diibaratkan berada di dalam dunia yang tersendiri.


Abbas berkata, kedudukan kampung yang terpisah jauh dengan penempatan lain menyebabkan penduduk bergantung penuh pada sumber alam sehinggakan wang ringgit tidak mempunyai sebarang nilai.

“Semasa kecil saya tak pernah tengok duit kerana orang kampung tak guna duit untuk beli barang.

“Nak beras tanam padi, nak ikan ambil di sungai,” katanya.

Menurut Abbas, wang hanya akan dikeluarkan dari guri (sejenis tempayan kecil) beberapa kali setahun ketika ada penduduk mahu mudik ke Kuala Terengganu untuk membeli garam dan pakaian.

Tambahnya, perjalanan menaiki rakit buluh ke Kuala Terengganu kira-kira 50 kilometer dari kampungnya ketika itu memakan masa empat hingga lima hari.

“Perjalanan menggunakan rakit buluh sangat mencabar kerana penduduk terpaksa mengharungi sungai yang berarus deras dan berbatu.

“Biasanya satu rakit memuatkan tiga hingga empat orang. Mereka akan kayuh secara bergilir-gilir. Ada masanya rakit pecah dipukul arus,” ujarnya.

Menurut Abbas, kehidupan di tengah belantara yang dilalui oleh penduduk di situ mula mendapat perhatian kerajaan sekitar 1950-an sehingga menyarankan penduduk supaya berpindah.

Katanya, kerajaan menjanjikan pampasan tanah seluas empat hektar kepada yang berpindah ke Kuala Berang.

Perpindahan pertama bermula pada 1950 selepas penduduk merasakan kehidupan di dalam hutan itu diselubungi kemiskinan.

“Mereka pindah secara berperingkat kerana ada yang tidak mahu berpindah sebab sayangkan tanah kebun dan sawah yang luas,” ujarnya.


Menurut Abbas, beliau dan keluarganya berpindah sebanyak tiga kali iaitu dari Kampung Kuala Terenggan ke Kampung Petang dan ke Kampung Berching sebelum menetap sepenuhnya di Kampung Dura sejak 1959.

Tambah beliau, tempoh perpindahan penduduk dari ‘dasar’ Tasik Kenyir itu dilakukan kira-kira 20 tahun sebelum pembinaan empangan Stesen Hidro Elektrik Sultan Mahmud di Kampung Jenagor, Kuala Berang.

“Seingat saya, ada lebih kurang 80 keluarga yang terlibat dalam perpindahan peringkat pertama,” katanya.


Selain penduduk dari Kampung Petang dan Berching, Kampung Dura kini turut dikongsi penduduk dari Kampung Kelitok dan Berching.

Pada masa sekarang, bekas kampung yang bertukar menjadi tasik itu masih boleh dilihat berpandukan beberapa batang sungai yang masih mengekalkan nama asalnya, kisah dipetik dari Utusan Malaysia.



                      
Penyanyi hitam manis Nurul Wahab Depp berasa sangat teruja dan bersyukur dengan kehamilan yang kedua bersama suami tercinta Ericc Depp dan pengumuman itu di buat menerusi video rakamannya dan di muat naik di You Tube dan blognya sendiri.


“Saya terpaksa mengunakan Bahasa Melayu untuk mengumumkan kehamilan saya yang kini sudah berusia 12 minggu ini bagi mengelak keluarga mertua saya tahu kerana hendak bagi ‘suprises’ dekat mereka,” katanya menerusi video itu.

Menurutnya lagi berita baik ini akan diberitahu sendiri kepada keluarga mertuanya kerana beliau dan suami akan terbang ke Perancis pada bulan depan. Nurul dapat merasakan kegembiraan mereka setelah di beritahu berita baik ini.

“Saya mengunakan rakaman video ini untuk memberitahu mengenai kehamilan saya kerana amat memudahkan dan cepat serta mengikuti perkembangan teknologi media sosial yang kian berkembang,” Katanya.

Anak pertamanya Zachary Depp bakal menjadi abang tidak lama lagi dan keluarga Nurul semaki n bertambah dan diharapkan kandungan Nurul sihat dan selamat.



Ops...bukan foto yang ini yer
Foto sebenarnya ada dibawah
Cuba anda perhatikan betul-betul..ada sesuatu yang aneh pada foto perempuan ini..

saja....entry hari ini sedikit santai...


                           
Polis dilaporkan masih menyiasat perkara ini dan telah mengenalpasti 15 orang peserta acara tidak bermaruah tersebut dengan beberapa orang daripada mereka adalah warga tempatan.

Sehingga artikel ini ditulis, 10 orang saksi telah dipanggil untuk memberi keterangan dan polis turut menyiasat sama ada ugutan dan ancaman telah dibuat oleh kumpulan terbabit ke atas petugas-petugas di lokasi tersebut.


GERAKAN Kedah hari ini mengakui salah seorang daripada peserta tersebut adalah bekas Ketua Wanita GERAKAN Kedah yang juga merupakan ahli Wanita GERAKAN Baling pada tahun 1980-an yang sudah lama dipecat dari parti bernama CHEW SOO HOE.

Pemecatan Chew Soo Hoe dibuat kerana kegagalannya menjelaskan yuran keahlian tahunan.

GERAKAN Kedah turut membuat sidang media hari ini antara jam 11:20 sehingga 11:45 pagi tadi yang dipengerusikan oleh Dr. Cheah Soon Hai, Pengerusi PGRM Kedah, Wei Kok Wah, Pengerusi PGRM Bahagian Alor Star, Chua Chong Yong - Setiausaha Organisasi dan Lim Ewe Boon, Bendahari PGRM Kedah



 
תקנון האתר / site terms   |  |  אתר מאמרים חדש: triger |  אתר עצומות חדש: petitions